Kennis Delen in plaats van Informeren

Picture
Informatie delen is de 3.0-tegenhanger van informeren. Kenmerkend is dat gebruik gemaakt wordt van de aanwezige kennis van een groep mensen ipv slechts van één of meerdere geautoriseerde personen, die hiërarchisch boven de luisteraars, lezers etc. staan. Om de gevonden literatuur te kunnen plaatsen gaan het eerste stukje en het laatste hoofdstuk over de bibliotheek in het algemeen.

De bibliotheek is een kennis- en informatiecentrum: van daaruit wordt informatie (boeken, films etc) verspreid. De vraag is hoe de bibliotheek als kenniscentrum in de bredere zin kan functioneren: informatie delen ipv informeren. Daarvoor is het zinvol de bibliotheek nader te beschouwen: het is een instituut met medewerkers en leden, gelocaliseerd in een dorp, stadsdeel of stad en sommige bibliotheken hebben een meer regionale functie. De bibliotheken zijn onderdeel van een groter geheel, de Nederlandse bibliotheken. De bibliotheek is behalve een instituut op een bepaalde locatie ook een on-line-instituut en 'abstracter' een verzameling kennis. 

 Bij het 'delen van informatie' is het mogelijk leden in te schakelen, mensen uit het dorp/stadsdeel/de stad, andere bibliotheken, het netwerk van andere bibliotheken. Voorbeelden van het inschakelen van leden zijn boekrecensies door leden (bibliotheek den Bosch) en het inschakelen van scholieren om ouderen wegwijs te maken in de Social Media (bibliotheek Veldhoven). De bibliotheek kan ook fungeren als informatievoorziening over het aanbod van cursussen, werkgroepen etc. van een dorp/stad (Veldhoven).

Rose Holley, medewerker van de National Library of Australia, heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bibliotheken om te doen aan crowdsourcing: het gebruik maken van de kennis van de gemeenschap. Bibliotheken hebben hier voordeel van, omdat het mogelijk is doelen te bereiken waar geen geld of mensen voor zijn en de loyaliteit met de bibliotheek groeit. Bovendien, zo stelt zij, wordt het gevoel voor publiek eigendom en verantwoordelijkheid voor de culturele erfenis aangewakkerd. Zij refereert vooral naar online mogelijkheden voor derden, zoals het documenteren van foto’s, het verbeteren en aanvullen van teksten etc.
 
Lees verder op http://tiny.cc/wak5h.

Theorie

Picture
  • Informatie delen is de 3.0-tegenhanger van informeren. Kenmerkend is dat gebruik gemaakt wordt van de aanwezige kennis van een groep mensen.
  • Kennis delen biedt reciprociteit en een gevoel voor het algemeen belang. Daarnaast biedt kennis delen veel persoonlijke voordelen voor medewerkers (waaronder trots, meer respect voor anderen en grote loyaliteit). (Constant, Kiesler en Sproull, 1994). Lees verder op http://tiny.cc/5gev5.
  • Kenniscentra zijn plekken waar professionals informatie en kennis uitwisselen op verschillende niveaus plaatsvindt. Het gaat om informatie en ervaringskennis.
  • Een goed kenniscentrum verstrekt informatie en zorgt voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie. (P. Boot, 1999) (de Ronde, 2008). Lees verder op http://tiny.cc/gxmtp.
  • Kennisdelen 3.0 staat voor alle mogelijke manieren om interactief en met meerdere bronnen tot kennis te komen. Zo ontstaan goede kenniscentra. Het leveren van bijvoorbeeld wiki’s heeft veel voordelen voor geregistreerde contributeurs en anonieme contributeurs. Door status en kennis is de kwaliteit van de informatie hoog. (Giles, 2005). Lees verder op http://tiny.cc/91n0s.
  • Kennisdelen geeft bibliotheken de mogelijkheid sneller en goedkoper doelen te bereiken (Holley, 2010). Lees verder op http://tiny.cc/tiydo.
  • Korte lezingen worden steeds populairder. Voorbeelden hiervan zijn TEDtalks en Pecha Kucha presentaties. Vaak is er sprake van een uitwisselingsmogelijkheid voor ideeën. Lees verder op http://tiny.cc/doa2s, www.PINC.nl, www.ted.com/talks, www.pechakucha.nl/ en www.pecha-kucha.org/.

Best Practices

  • Open source mogelijkheden: Wikipedia, Durf te vragen- sessies zijn goede voorbeelden van manieren om kennis te delen.
  • Delen wetenschappelijke kennis: kenniscentra die een ruim scala bieden zijn te vinden op universiteiten, wetenschappelijke instituten, adviesbureaus en sinds de invoering van Masters en lectoraten aldaar, ook op de HBO's. Wetenschappelijke publicaties zijn ook een vorm van kennis delen. Universiteiten publiceren hun bevindingen in tegenstelling tot veel onderzoeken in het bedrijfsleven. Voorbeelden zijn het wetenschappelijke tijdschrift Nature en Google Scholar. (P. Boot, 1999) (de Ronde, 2008)
  • Korte lezingen: voorbeelden van korte lezingen zijn TED-lezingen, Pecha Kucha en PINC. In Nederland organiseert Peter van Lindonk al lang een jaarlijkse conferentie met heel diverse sprekers die ieder een korte lezing geven. Het resultaat is een inspirerende dag. Juist door het combineren van alle mogelijke vakgebieden, is het niet alleen informeren, maar een uitwisseling van ideeën. Bijvoorbeeld: www.pinc.nl
  • Kennis delen in het culturele circuit: grafisch atelier Eindhoven, project “a fallen leaf returns to it’s branch; butterfly”. Deze initiatieven gaan uit van de mogelijkheid gebruik te maken van elkaars expertise, praktisch (Grafisch atelier: http://www.grafisch-atelier-daglicht.nl/ ) of inhoudelijk http://en.calameo.com/read/0001379097368ff49dbb3
  • Bibliotheken: voorbeelden van het inschakelen van leden zijn boekrecensies door leden (bibliotheek Den Bosch) en het inschakelen van scholieren om ouderen wegwijs te maken in de Social Media (bibliotheek Veldhoven). De bibliotheek kan ook fungeren als informatievoorziening over het aanbod van cursussen, werkgroepen etc. van een dorp/stad (Veldhoven).

Eigen oordeel over kennis delen ipv informeren

Picture
De wereld verandert: van een hiërarchische structuur naar een netwerkstructuur, van vaste partners naar projectmatiger werken en van denken in groepen naar tagging. Door uit te gaan van kennis delen ipv kennis en informatie verstrekken vanuit één bron is hier beter op te reageren. Het is een tendens die gebeurt (Wikipedia ipv een encyclopedie), maar ook een ontwikkeling waar bewust op ingespeeld kan worden.

Zo is elke werkomgeving een netwerk van mensen met ieder hun (misschien wel onverwachte kennis) van bepaalde onderwerpen. Het is zonde om hier geen gebruik van te maken, vooral omdat uit onderzoek blijkt dat mensen graag hun kennis delen (Constant, Kiesler Sproull, 1994). Door mensen de mogelijkheid te geven hun specifieke kennis aan te spreken (tagging) en projectmatiger te werken, kan hier optimaal gebruik van gemaakt worden.

Elk instituut/bedrijf is ook een onderdeel in een groter netwerk. Door gebruik te maken van aanwezige kennis bij anderen, kan efficiënter gewerkt worden.

Niet elk soort kennis is hier geschikt voor en niet voor elk bedrijf/instituut is dit de ideale insteek. Het is echter wel een in de maatschappij aanwezige tendens en het is zeker de moeite waard om te onderzoeken wat de mogelijkheden hier van zijn.

Literatuurlijst

            Anthony, D., Smith, S., Williamson, T. (2007). The Quality of Open Source Production: Zealots and Good Samaritans in the Case of Wikipedia. Dartmouth: Department of Computer Science, Dartmore College. Geraadpleegd op 19 maart 2011 op: http://129.170.213.101/reports/TR2007-606.pdf

            Boot, P. (1999). Kenniscentra laten informatie stromen. Amsterdam: Informatie Professional 1999 (3), blz 26, 27. Geraadpleegd op 18 maart 2011 op:

http://igitur-archive.library.uu.nl/DARLIN/2005-0523-200301/Boot%2009.99.pdf

            Constant, D., Kiesler, S., Sproull, L. (1994). What's Mine Is Ours, or Is It? A Study of Attitudes about Information Sharing. Pittsburg, Pennsylvania: Carnegie Mellon University

http://www-2.cs.cmu.edu/~kiesler/publications/1994pdfs/1994Constant-WhatsMine.pdf

            Giles, J. 2005. Special report: Internet encyclopedias go head to head. Nature 438, 900-901  Geraadpleegd op 19 maart 2011 via: http://www.nature.com/nature/journal/v438/n7070/full/438900a.html

            Holley, R. (2010). Crowdsourcing: How and Why Should Libraries Do It?. Geraadpleegd op 26 april 2011 via: http://www.dlib.org/dlib/march10/holley/03holley.html

            Moore, W. , Watson, C. (2010). Using Pecha Kucha to Enhance Your Presentations. University of Georgia, School of Law Library. Geraadpleegd op 18 maart 2011

http://digitalcommons.law.uga.edu/speeches/62/

Ronde, de, M. A. (2008). Kenniscreatie in Kenniscentra. Een methodiek voor onderzoek naar professionele praktijken. Onderzoek van Onderwijs, jaargang 39, nummer april 2010. Ede, Christelijke Hogeschool Ede. Geraadpleegd op 19 maart 2011 via: http://www.surfsharekit.nl:8080/get/smpid:3481/DS1/

Holley, R. (2010). Crowdsourcing: How and Why Should Libraries Do It?. Geraadpleegd op 26 april 2011 via: http://www.dlib.org/dlib/march10/holley/03holley.html

Prezi: http://prezi.com/dqml4hubvab9/mediawijsheid-kennis-delen/