Concurrerende Wereldbeelden

Met de komst van het fenomeen 'digitalisering' is ons wereldbeeld, onze normen en waarden, veranderd. Leefden we eerst in "samenleving 1.0" (het zogenaamde mechanistische wereldbeeld), nu gaan we over naar "samenleven 3.0" (postmodern wereldbeeld). Om dit begrijpelijk te maken is het belangrijk deze begrippen eerst uit te leggen alvorens over te gaan op de drie kernbegrippen van het samenleven 3.0: informeel leren, kennis delen en differentiëren.

Samenleving

Picture
  • Gedachte dat de wereld verklaarbaar in elkaar zit, er relaties tussen elementen zijn en niets overbodig is.
  • Kernbegrippen: hiërarchie, top-down, lineair, controle, structuur, chronologie (denk aan geschiedschrijving: oorzaak/gevolg relaties, het begrijpelijk maken van gebeurtenissen).
  • Te koppelen aan "het schrift". Door de komst van het schrift is het niet meer nodig ons (middel)lange termijngeheugen te trainen en houden we ruimte over voor andere zaken als intellectuele vaardigehden. Denk aan dingen als concluderen, analyseren etcetera. Hiervoor is het van belang dat een tekst 'logisch' is opgebouwt.


Samenleven

Picture
  • Gedachte dat de wereld niet op één bepaalde, kenbare manier in elkaar zit.
  • Kernbegrippen: postmodern, netwerk, bottum-up, dynamisch, tagging, pro-actief, simultaan, informeel leren, kennis delen en differentiëren.
  • Te koppelen aan "het internet". kruisingen van knooppunten en relaties binnen een groot netwerk. Geen hiërarchie, platter en meer simultaan.
  • De grotere invloed van informatie via internet (blogs, nieuwssites, fora). Voor informatie raadpleegt men het World Wide Web (waar een ieder zijn kennis en informatie opzet) ipv of alvorens op zoek te gaan naar de deskundige.

Voorbeelden

Picture
De opkomst van een interactief internet heeft het mogelijk gemaakt dat de Encyclopedia Brittannica (hiërarchisch tot stand gekomen: de deskundigen stellen een boekwerk samen, de consument raadpleegt het) een concurrent heeft in Wikipedia (bottom-up tot stand gekomen). http://www.nature.com/nature/journal/v438/n7070/full/438900a.html

De opkomst van tijdelijke samenwerkingsverbanden nemen de plaats in van hiërarchische werkgever-werknemer-verbanden: denk aan Seats to Meet, de enorme stijging van het aantal ZZP-ers in het afgelopen decennium (derde kwartaal 2009: 630.000 ZZP-ers, bron CBS, http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3029-wm.htm ). Dit resulteert in flexibele inzetbaarheid en projectmatig werken

De grotere invloed van informatie via internet (blogs, nieuwssites, fora). Voor informatie raadpleegt men het World Wide Web (waar een ieder zijn kennis en informatie opzet) ipv of alvorens op zoek te gaan naar de deskundige.

Er wordt geschiedenis geschreven mbv social media; de rol van Facebook in de revoluties in Arabische landen is groot. Ze minder makkelijk te beheersen door een regime dan de top-down media (televisie, krant). http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/document/twitterrevolutie-de-rol-van-social-media-bij-het-ontstaan-van-de-volksopstanden-de-arabisch 

In de kunst is eclecticisme een zichtbare tendens: hedendaagse kunst put uit stromingen en stijlen, zonder duidelijk in één stroming uit te monden (vgl het vooruitgaande/lineaire in de kunststromingen in het verleden) http://www.ahk.nl/fileadmin/afbeeldingen/ahk.nl/kunsteducatie/Kunstkijkwijzer_crone.pdf

‘Hoge cultuur’ vermengt zich steeds meer met populaire cultuur. Een bottom-up tendens ipv hiërarchisch. Voorbeelden hiervan: grafic novels, populaire operazangers als Pavarotti, graffiti/streetart-kunstenaars die ook in galeries en musea exposeren, etc.